SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

low fat

  • [...] kcal dziennie w grupie jabłek i 19.66 kcal dziennie w grupie gruszek). Panie jedzące ciastka zwiększyły dzienną podaż energii (w sposób niewielki, ale zapewne istotny długofalowo). Jedzenie jabłek powiązano ze spadkiem wagi ciała o 0,93 kg, zaś gruszek ze spadkiem o 0,84 kg. Z kolei w grupie ciastek waga wzrosła średnio o 0,21 kg. Uwaga: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6698 Data: 2018-12-04 08:58:17
  • [...] tłuszczów nasyconych nie było powiązane z ryzykiem wystąpienia choroby wieńcowej, chorobami sercowo-naczyniowymi czy udarem. Inni naukowcy bezpośrednio wskazują na węglowodany, np. R.S. Kuipers i wsp.! Wykazali oni, iż zamiana tłuszczów nasyconych na węglowodany (szczególnie te o dużym indeksie glikemicznym) zwiększa ryzyko chorób [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3036 Data: 2019-04-23 09:32:24
  • Czy dieta ketogeniczna jest zdrowa?

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    [...] A jak na razie brak tu alarmujących danych odnośnie zagrożeń związanych z dietami ketogenicznymi. Referencje: Anna Kazik1, Piotr Buchta1, Andrzej Tomasik „Dieta niskowęglowodanowa — alternatywa w leczeniu otyłości, ale czy bezpieczna? Opis przypadku” https://journals.viamedica.pl/choroby_serca_i_naczyn/article/viewFile/12057/9935’ lek. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 17654 Data: 2017-11-21 10:16:33
  • [...] lat za główną przyczynę np. chorób serca wcale nie są groźne dla zdrowia. Za to istnieją dziesiątki przekonujących badań na temat szkodliwości nadmiernej podaży węglowodanów (a szczególnie cukrów prostych – glukozy i fruktozy, cukru stołowego – sacharozy czy syropu glukozowo-fruktozowego). Jeśli chodzi o różnego rodzaju słodziki, są one [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10245 Data: 2018-02-06 09:28:33
  • [...] (synteza mocznika) i typowo odpowiada za 10% wydatku energetycznego u ludzi. Teoretycznie termogeneza po spożyciu pokarmów wynosi: 0-3% dla tłuszczów, od 5 do 10% dla węglowodanów, od 20 do 30% dla białka (inne źródła podają 15-30%), od 10 do 30% dla alkoholu. Dane na podstawie opracowania holenderskiego naukowca, Klaasa R. Westerterpa oraz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6048 Data: 2019-08-10 12:47:45
  • [...] dużo energii, gdyż miał zapotrzebowanie przekraczające pewnie 5000 kcal dziennie. Jednak dla większości ludzi obowiązuje złota zasada: tuczy każda, znaczna nadwyżka węglowodanów i/lub tłuszczów. Najszybciej tuczy “obżeranie się”, gdy jesteś mało aktywny fizycznie. Najbezpieczniej jest się po prostu trzymać od takiego jedzenia z daleka. John [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3041 Data: 2020-02-23 17:17:31
  • [...] Sprawa nie jest niestety taka prosta i jednoznaczna. Po pierwsze, chodzi o to, czy dana osoba ma dużo czy mało tkanki tłuszczowej. Zupełnie inaczej na tą samą ilość węglowodanów, białek i tłuszczy reagują osoby odtłuszczone, o normalnej tolerancji glukozy, a osoby z początkami cukrzycy, nadwagą czy otyłością . Wydzielanie różnych hormonów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8614 Data: 2019-08-26 09:30:59
  • Jeśli nie chcesz czytać całego tekstu: współczesne, zachodnie modele żywienia długofalowo wyrządzają duże szkody metaboliczne. Kiedyś (w latach winą za całe zło, np. choroby sercowo-naczyniowe) obarczono tłuszcze nasycone. Diety spopularyzowane w Europie i USA w dużej mierze opierają się o węglowodany o różnej kinetyce. Wbrew obiegowym opiniom, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6349 Data: 2019-02-20 14:24:04
  • Która dieta najlepiej chroni mięśnie w trakcie redukcji?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] z tłuszczów, która w pierwszej fazie dostarczała 1200 kcal dziennie (tydzień), a później 1600 kcal dziennie przez 9 tygodni (faza II). W drugiej fazie dostarczano więcej węglowodanów (HC) lub protein (HP). Pobierano próbki krwi, ustalano skład ciała, mierzono REE (ang. resting energy expenditure - to energia, jaką organizm spala w trakcie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7124 Data: 2019-08-25 09:27:04
  • [...] w mózgu (głównie w astrocytach) są śladowe. Mogą one pokryć zapotrzebowanie na glukozę jedynie przez 2–3 min, czyli jest to maksymalnie ~250 mg glikogenu), Modelowo osoba ważąca 70 kg: posiada 245 g glikogenu mięśniowego, posiada 90 g glikogenu wątrobowego, posiada 10 g glukozy pozakomórkowej (we krwi). Na podstawie: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2402 Data: 2019-03-03 16:01:04
  • Zwyrodnienia stawów są dość częstą przypadłością, która nasila się wraz z wiekiem. Okazuje się jednak, że jest sposób na to, aby znacznie ograniczyć dolegliwości bólowe stawów, poprawić ich kondycję związaną z zakresem ich ruchu czy negatywnymi odczuciami towarzyszącymi wysiłkowi fizycznemu - a jest nim dieta niskowęglowodanowa. Podsumowanie i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2189 Data: 2019-06-30 09:36:09
  • Nadwaga i otyłość są coraz większym problemem w Stanach Zjednoczonych oraz w Europie. Ostatnie dane pokazują, że dwie trzecie dorosłych Amerykanów ma nadwagę lub otyłość. W wielu badaniach oceniano zmianę masy ciała pod wpływem stosowanej diety, ćwiczeń lub ich połączenia. Naukowcom o wiele ciężej było zidentyfikować skuteczne sposoby utrzymania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 877 Data: 2023-02-25 17:53:00
  • O witaminie K2 zrobiło się głośno, gdy na światło dzienne wyszła informacja dotycząca powszechnie występujących niedoborów witaminy D3. Suplementacja witaminą K2 posiada głównie znamiona wspomagające wykorzystanie witaminy D3, jako jej uzupełnienie w działaniu ukierunkowanym na resorpcję wapnia w organizmie człowieka. Czego możemy oczekiwać od [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2387 Data: 2017-09-12 10:46:39
  • Dieta bogata we fruktozę, a zdrowie

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] porównanie zmian metabolicznych wywołanych dietą bogatą w fruktozę u szczurów w różnym wieku, tj. młodych (30 dni) i dorosłych (90 dni). Dieta kontrolna zawierała 60.4% węglowodanów, 29% protein, 10.6% lipidów. Dieta wysokofruktozowa zawierała: 60.4% węglowodanów, 29% protein, 10.6% lipidów – czyli tyle samo. Jednak z 60.4% węglowodanów w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5941 Data: 2018-11-17 12:13:54
  • Wiemy, iż wiele składników wchodzących w skład diet zachodnich poprzez różne mechanizmy sprzyja pojawieniu się raka. Przypisuje się taką rolę przetworzonym produktom mięsnym. Kontrowersje wzbudza czerwone mięso oraz inne rodzaje mięsa wysokoprzetworzanego, niezależnie od jego koloru. Referencje: S. Shankar i in. Dietary fiber and cancer [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1508 Data: 2023-02-24 07:30:55
  • Dieta, dlaczego utrudniamy sobie życie?

    Artykuł
    Fitwoman (uroda)

    Spore grono Pań ma problem w tym, aby wytrzymać dłuższy okres na diecie. Wszystko za sprawą tego, że czasem stosują one metody kuriozalne, których to efektywność nie jest poparta praktyką dietetyka czy też badaniami naukowymi. Jakie popełniamy największe błędy, które utrudniają nam życie? Jakie zmiany zastosować, aby postarać się, nie złamać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5949 Data: 2017-10-06 08:23:20
  • Lydia A. Bazzano i wsp. sprawdzili, jak dieta niskowęglowodanowa oraz niskotłuszczowa wpływają na redukcję wagi ciała. Wbrew opisowi zawierającemu skrót badania, w grupie diety niskowęglowodanowej dostarczano od 93 do 127 g węglowodanów dziennie, a nie mniej, niż 40 g dziennie. Dieta niskowęglowodanowa wyglądała następująco (po 3 miesiącach [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2278 Data: 2018-09-22 17:08:53
  • Testosteron jest hormonem kojarzonym z męskością. Jest jednym z najbardziej anabolicznych hormonów, czyli takich, które przyczyniają się do szybkiej rozbudowy naszej masy mięśniowej. Testosteron oprócz tego, że wspomaga rozbudowę naszych mięśni, przyczynia się również do utraty tkanki tłuszczowej, poprawy nastroju czy zwiększenia pewności siebie. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14526 Data: 2018-01-28 09:40:04
  • [...] stwierdzono, że zawarty w otrębach pszennych błonnik nierozpuszczalny w wodzie ma wysoką zdolność wiązania estradiolu i estronu. Podsumowując, otręby pszenne mogą modulować stężenie estradiolu, jeśli podaż błonnika w diecie ulegnie zwiększeniu z 15 do 30 g dziennie. Referencje: Jeanne M Connolly i in. High-fiber diet reduces serum estrogen [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 627 Data: 2023-06-26 13:00:56
  • Diety, a odchudzanie i cholesterol

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Gdyby chcieć wywołać burzę w środowisku osób zajmujących się dietetyką, sportem czy leczeniem rozmaitych schorzeń, to wystarczyłoby zapytać, co jest lepsze: dieta niskowęglowodanowa, wysokotłuszczowa czy klasyczna, bogata w węglowodany, o niewielkiej podaży tłuszczów. Istnieją tysiące badań, a opinie są mocno spolaryzowane. Podsumowanie - którą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 530 Data: 2023-02-06 08:18:16